zaterdag 31 januari 2009

Zielig

De Vlaamse regering heeft een officiële verklaring uitgestuurd. De ministerraad heeft immers unaniem beslist dat er geen verband te leggen valt tussen het drama in Dendermonde en de oorlog in Gaza.

Daar gaat men op het internationale diplomatieke forum van opkijken. Hoe Belgenmoppen worden geboren. De unanieme verklaring kwam er na een weekje waarin een al even unanieme hysterie zich meester had gemaakt van een behoorlijk deel van het politieke personeel.

Eric Van Rompuy omschreef het Barbertje dat moest hangen als 'de meest zielige politicus ooit'. Nog afgezien of hij de best geplaatste is om net die beeldspraak te gebruiken, slaat dit nergens op. Natuurlijk weet iedereen, Bert Anciaux inbegrepen, dat er geen vergelijking mogelijk is tussen de daden van een psychopaat en die van de Israëlische regering.

Maar is het zo gek om een gedachtesprong te maken tussen dode kinderen? Je af te vragen waarom de dood van twee kinderen en een onthaalmoeder in Dendermonde goed is voor ettelijke riemen krantenpapier en een storm van protest, ook al was hij misschien nooit te voorkomen geweest, terwijl honderden dode kinderen door een bewuste en geplande militaire optie hooguit het slachtoffer van 'disproportioneel geweld' worden genoemd, waarna iedereen overgaat tot de orde van de dag?

Is het onpeilbare en niet te bevatten verdriet van de nabestaanden in Dendermonde wezenlijk anders dan dat van een Palestijnse moeder die het kapotgebombardeerde lichaampje van haar kind begraaft, anders dan dat van de ouder die haar of zijn kind na een verkeersongeval heeft verloren en nooit meer dan een eenkolommer in de krant heeft gekregen?

Het zal vast niet alleen Anciaux zijn die deze gedachtesprong heeft gemaakt. Dat men één zin, binnen en buiten zijn partij, gebruikt om de al aangeschoten Anciaux verder af te maken, zegt meer over de aanvallers dan over het doelwit.

Dendermonde heeft niets te maken met Gaza, behalve het resultaat: dode kinderen. Veel te veel dode kinderen. Er zijn 13 Israëli's gesneuveld in Gaza, en 1.300 Palestijnen, onder wie minstens 250 kinderen. Mogen we daar van de Israëlische ambassade nog verontwaardigd over zijn, zonder meteen voor antisemiet uitgekreten te worden?

Yves Desmet
Politiek commentator

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.