maandag 12 januari 2009

Welke versie wenst u graag te geloven?

Israël heeft voor de derde keer het verhaal over de gebombardeerde VN-school in de Gazastrook gewijzigd. De vierde versie lijkt wel erg op de eerste versie.

Bombardement
Afgelopen dinsdag kwamen zeker 46 Palestijnen om het leven bij de luchtaanval op de door de VN-hulporganisatie UNRWA bestuurde al-Fakhoera school. 150 anderen liepen zware verwondingen op. Honderden mensen - volgens een VN-medewerkster tussen de 800 en de 1.000 - hadden er hun toevlucht hadden gezocht uit vrees voor het geweld in de buurt.

Verschillende versies
Israël liet in eerste instantie weten dat ze de school gebombardeerd had "volgens de procedures" en uit defensieve overwegingen omdat er van op de speelplaats raketten van Hamas waren afgeschoten. De Israëlische autoriteiten slikten die versie al snel in, en gaven dagenlang geen uitleg over het bombardement. Vanochtend stond in een communiqué echter te lezen dat de schuld te zoeken was bij de slecht functionerende - door de VS geleverde - mortiergranaten, die eigenlijk bedoeld waren om raketlanceerders te vernietigen, maar hun doel misten, aldus de BBC.

Wel opzettelijk geraakt
Na de middag liet het Israëlisch leger weten dat die versie ook niet deugt, en dat de school wel degelijk met opzet geraakt werd. "We blijven bij de officiële verklaring dat er volgens ons oorspronkelijk onderzoek raketten werden afgevuurd van op de speelplaats van de school". Dat wordt dan weer gelogenstraft door onder andere John Ging van UNRWA, die de getroffen school heeft bezocht. "Ik ben ervan overtuigd dat er geen militanten of militante activiteiten in de school waren", stelde hij. (belga)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.