vrijdag 16 januari 2009

David en Goliath

‘De macht om kwaad te doen is de macht om mee te onderhandelen. Die macht gebruiken is diplomatie.’ Dat schreef de invloedrijke Amerikaanse economist Thomas Schelling in zijn ‘Arms and Influence’. Een inzicht die vandaag in praktijk wordt omgezet door de Israëlische regering.

De oorlog tussen Israël en Hamas is een totale oorlog. Alle middelen worden ingezet, zowel militair als civiel. Talrijke Zionisten in het buitenland worden opgetrommeld om het beeld van Israël, ongeacht de manifeste wanverhoudingen en talloze inbreuken op oorlogsrecht en internationaal recht, als slachtoffer overeind te houden. De Holocaust-industrie, om het in Finkelsteins’ termen uit te drukken, draait op volle toeren. De roekeloze bombardementen op VN gebouwen en ziekenhuizen passen in een minutieus geplande strategie. Als er één ding is waar Israël, vooral na de recente oorlog in Libanon, op staat dan het is wel een goede voorbereiding die voort is gekomen uit een langdurige concertatie tussen militaire architecten en de politieke leiders van het land. Alzo zweren ze trouw aan het Bijbels adagium van Mossad ‘Where no counsel is, the people fall: but in the multitude of counsellors there is safety’.

Wie de manifeste overmacht van Israël op de strijdkracht van Hamas in ogenschouw neemt kan niet anders dan een déjà vu ervaren die toepasselijk is op de streek en diens bevolking eeuwen geleden. Het verhaal van David, de onschuldige en moedige herdersjongen, en Goliath, de getrainde Filistijnse tweevechter past in dit kader als metafoor. Al te graag, en geheel onterecht, profileert Israël zich als David in een gevecht tegen een duivelse Goliath. Al te graag nemen sommige westerse media dat beeld ook klakkeloos over. De waarheid, zoals Bruno Giordano ooit zei, verandert niet omdat de mensen er iets anders van willen maken ongeacht hun aantal.

Wat doe je wanneer een machtig leger onder leiding van een hoogontwikkelde overheid, gesteund door dé machthebber op internationaal vlak, op chirurgische wijze haast geruisloos km na km, huis na huis, akker na akker, leven na leven inpalmt en het voor zichzelf claimt alsof het een historische evidentie is? Wat doe je wanneer een machtig leger de meest vernuftige wapens inschakelt om elke kans op een normaal leven onmogelijk te maken? Wat doe je wanneer je economisch en sociaal volledig afhangt van de goodwill van een bezetter? Wat doe je als je vaststelt dat elke afspraak, elk compromis telkens weer in vraag wordt gesteld, op de lange baan wordt geschoven of gewoon unilateraal wordt geschonden?. Wat doe je wanneer scholen, ziekenhuizen en gebedsplaatsen systematisch onder vuur worden genomen?Volgens de Franse humanist Raymond Aron moeten mensen beseffen dat ‘het internationaal recht op de lange termijn moet buigen voor de feiten. Een territoriale status leidt er onveranderlijk toe dat die wordt gelegaliseerd, als hij standhoudt. Een macht die een rivaal wil verbieden gebied te veroveren, moet de wapens opnemen en niet van tevoren een morele afkeur uitspreken…’

Israël is tot stand gekomen door het werk van terroristische organisaties zoals Irgun die via gerichte terreuracties de Britten het land uit wilden om zo een onafhankelijke, soevereine en zuiver Joodse staat op te richten in gans het mandaatgebied dat onder de Britten viel. Irgun was wat Hamas vandaag is. Geschiedenis wordt door overwinnaars geschreven! Nelson Mandela werd ooit een terrorist genoemd. Zijn strijd was echter nodig om het terreur van de apartheid te stoppen. De Amerikaanse verzetsstrijders werden door de Britten als terroristen beschouwd. Hun strijd wordt vandaag in alle Amerikaanse scholen gedoceerd als voorbeeld van patriotisme. Hamas en alle andere verzetsbewegingen in Palestina gebruiken dezelfde verzetsmiddelen als diegenen waar Israël, Amerika en andere landen van het Vrije Westen in het begin van hun bestaan gebruik van maakten.

In het verhaal van David en Goliath was de oorlog tegen de Filistijnen gerechtvaardigd omdat geen enkel volk onderdrukking en slavernij kan aanvaarden. Israël won op de 40ste dag de oorlog door het ingrijpen van een herdersjongen. Dezelfde strijd vindt vandaag plaats maar dan met het modern Israël als Goliath tegen een gemutileerd Palestina. Modern Israël is gebouwd op het graf van de helden van het monotheïsme (Abraham, David en Salomon). Wedden dat deze drie zich vandaag in hun graf omdraaien uit schaamte voor de zonden van Israël?

Door politoloog Fouad Gandoul

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.