donderdag 15 januari 2009

Opnieuw VN-gebouw en ziekenhuis in Gaza door Israel gebombardeerd

Het hoofdkantoor van de vluchtelingenorganisatie van de VN in Gaza-stad is getroffen door Israëlisch vuur en staat in brand. Volgens woordvoerder Chris Gunness is het gebouw vermoedelijk met fosforgranaten bestookt. Ooggetuigen meldden dat een naast het VN-gebouw gelegen pand werd getroffen en dat het VN-gebouw nog ongeschonden overeind staat. In het VN-gebouw hebben de laatste dagen veel Palestijnse burgers hun toevlucht gezocht.

Ziekenhuis
In het ziekenhuis al-Qods van de Paletijnse Rode Halve Maan in de wijk Tal al-Hawa in Gaza-stad is brand uitgebroken in een vleugel na de inslag van een Israëlische obus, aldus getuigen en verantwoordelijken van de gezondheidsinstelling. Mogelijk is de brand ook veroorzaakt door fosforbommen. Volgens de Israëlische Artsen voor de Mensenrechten zitten in het ziekenhuis veertig mensen van het medisch personeel vast. Er zijn inspanningen om de zieken en gewonden in veiligheid te brengen.

Media
Ook een gebouw waar een aantal internationale en Arabische media zijn gevestigd, werd getroffen. Daarbij raakten twee Palestijnse cameralui gewond. De Israëlische raid viseerde het gebouw al-Shoeroek waar er kantoren zijn van het Britse persbureau Reuters, de televisiestations Fox, Sky en RTL, alsmede van Arabische media zoals de zenders al-Arabiya en MBC.

Diep in Gaza-stad
Israëlische grondtroepen trekken intussen steeds dieper Gaza-stad in. Volgens Palestijnse woordvoerders trekken de soldaten, gesteund door gevechtshelikopters en tanks, dichtbevolkte woonwijken in, op zoek naar Hamas-strijders. Duizenden bewoners van deze wijken proberen een veilig heenkomen te vinden.

Of dit betekent dat het leger aan een daadwerkelijk grondoffensief begint, is niet duidelijk. Wel duidelijk is dat een staakt-het-vuren in zijn nu al twintig dagen durende offensief tegen Hamas nog niet ophanden is.

Driehonderd kinderen gedood
Het aantal Palestijnse doden is opgelopen tot meer dan duizend, van wie de helft burgers. Onder de slachtoffers zijn bovendien zeker driehonderd kinderen.

Israëlische militaire functionarissen hebben gezegd dat bestandsonderhandelingen in Egypte zullen bepalen of Israël zal inzetten op een bestand met Hamas of zijn offensief verder zal uitbreiden. Israëls plan om zijn onderhandelaar Amos Gilad donderdag naar Caïro te sturen werd gezien als een hoopvol teken, maar defensiefunctionarissen zeiden dat zijn vertrek is uitgesteld omdat de omstandigheden nog niet rijp zijn voor een bezoek.

Stijgend dodental
Als Israël zijn offensief nog verder uitbreidt en daarbij troepen, aangevuld met reservisten, steeds dieper in bewoond gebied laat doordringen, zal het dodental vermoedelijk nog sneller oplopen. Ook aan Israëlische kant zullen dan waarschijnlijk meer doden gaan vallen. Nu blijft het Israëlische dodental onveranderd op dertien, onder wie vier slachtoffers van Palestijnse raketaanvallen.

Po Ki-Moon: "Snel einde"
Secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties zegt alle voorwaarden er zijn om "redelijk snel" een einde te maken aan de gevechten in Gaza. De topman van de volkerenorganisatie zei dat er een onmiddellijk einde moet komen aan de gevechten, waarna de betrokken partijen kunnen beslissingen nemen omtrent de voorwaarden voor een meer duurzaam bestand. De vorige week gestemde resolutie van de VN, die tot een onmiddellijk staakt-het-vuren oproept, is bindend en Israël moet ze naleven.

Het Europees Parlement heeft zich bijna unaniem uitgesproken voor een onmiddellijk staakt-het-vuren. Hulpverleners en journalisten moeten ongehinderd het gebied kunnen betreden.

Belgische vlucht
Buitenlandse Zaken liet weten dat er nog geen twee Belgische vlucht gepland is om gewonde Palestijnse kinderen uit de Gazastrook naar ons land over te brengen. Gisteren landde op Melsbroek een eerste vliegtuig van Defensie met aan boord zes gewonde kinderen. Ze zijn overgebracht naar Brusselse ziekenhuizen. (novum/belga/sps/gb)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.