dinsdag 13 januari 2009

Mag een journalist zomaar leugens van geïnterviewde publiceren?

Mag een journalist zomaar leugens verspreiden die door een geïnterviewde worden opgedist? De regering Bush verspreidde in de aanloop naar de oorlog tegen Irak 935 manifeste leugens. Leugens die één voor één werden overgenomen in kranten en tv-journaals. Journalisten wassen hun handen in onschuld. Zij citeerden enkel een officiële bron.

In De Morgen gebeurt het opnieuw. Antwerps schepen Ludo Van Campenhout (VLD) verklaart zijn liefde aan Israël. Hij zegt in de krant: “Het spreekt voor zich dat elk burgerslachtoffer er één te veel is, maar de schuld wordt te gemakkelijk bij Israël gelegd. De waarheid, bijvoorbeeld over de aanval op het schooltje van de VN, is complexer, israël heeft een radarsysteem dat de plaatsen detecteert vanwaar raketten worden afgevuurd. Naar die locaties wordt vervolgens teruggeschoten. Als Hamas raketten afvuurt vanuit een school, dan ligt de schuld minstens mee bij Hamas.”

Van Campenhout heeft het hier over het VN-schooltje dat op 6 januari gebombardeerd werd door het Israëlisch leger. Israël zei toen in een eerste reactie dat de school door Hamasmilitanten gebruikt werd om Israëlische troepen te beschieten. De VN heeft dat meteen ontkracht. VN-woordvoerder Chris Gunness zegt dat de VN na een eerste onderzoek 99,9 % zeker is dat er zich geen Hamas-militanten in de school bevonden. Het Israëlisch leger kwam ook met een video op de proppen die moest bewijzen dat er wel degelijk raketten werden afgevuurd vanuit de school. Alleen dateerden die beelden van 2007 toen de school een tijd niet gebruikt werd door de VN. De VN zeggen ook dat zij de coördinaten van de school hadden doorgegeven aan het Israëlisch leger. De school was een toevluchtsoord voor honderden angstige Palestijnen. Minsten 43 van hen overleefden de aanslag door het Israëlisch leger niet. 150 anderen raakten gewond. Volgens Gunness heeft het Israëlisch ondertussen toegegeven dat het aanvankelijke verhaal niet klopte. Al kwam Israël gisteren met een vierde versie van de feiten op de proppen die nogal veel lijkt op de eerste versie.

Waarom mag schepen Van Campenhout dan glunderend die ondertussen ontkrachte leugen van Israël komen opdissen op een prominente plaats in de krant zonder dat er een kanttekening wordt bijgeplaatst?

Het gebeurt wel vaker dat geïnterviewden ongegeneerd de waarheid mogen geweld aan doen. Ook al in De Morgen mocht het Forum van Joods Organisaties vorige week nog eens herhalen dat AEL antisemitische pamfletten uitdeelde. AEL had dat al eens ontkend. Het Forum haalt de informatie over de pamfletten uit een foto die op indymedia.be werd gepubliceerd. Nochtans stond er ook toen al uitdrukkelijk bij vermeld dat de pamfletten niet door AEL werden verspreid. Organisatoren van evenementen of betogingen kunnen onmogelijk verantwoordelijk zijn voor alle onzin die door onbekenden wordt uitgedeeld in de rand van hun manifestatie.

Aardrijkskunde
Ondertussen duikt er ook een nieuwe hype op. Het begon bij Antwerps burgemeester Patrick Janssens die meende op basis van één gesprek met één jongere te mogen besluiten dat de jonge relschoppers niet eens Gaza kunnen aanduiden op een wereldkaart. Het is een frase die daarna ook in andere artikels opdook en die nog wel even zal meegaan. Zou Patrick Janssens zomaar Tibet kunnen aanwijzen op een blinde wereldkaart? Of Darfoer, Birma en Zimbabwe? Of nog: hoeveel van zijn ondertussen ongoochelde kiezers zouden vooraf zijn kiesprogramma hebben gelezen?

Bron: http://www.indymedia.be/en/node/31329

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.