dinsdag 13 januari 2009

Moslims boycotten Aldi en Lidl na massale ketting SMS

Moslims in Nederland en Belgie hebben afgelopen vrijdag en zaterdag massaal een oproep ontvangen om geen boodschappen te doen bij supermarkten Aldi en Lidl, omdat de omzet van die dag naar Israël zou gaan. Dezelfde SMS over Coca Cola en Carrefour deed ook de ronde.

In Nederland werd dit bericht door de Volkskrant overgenomen. Veel mensen hebben er gehoor aan gegeven, ook al was onduidelijk waar het gerucht vandaan kwam. Overigens was er volgens de supermarktketens niets van waar. Lidl Duitsland en Aldi UK hebben het bericht proberen te ontkrachten door op hun webstek te ontkennen.

"Vandaag geen boodschappen doen bij Aldi en Lidl. De hele omzet van 9 en 10 januari 2009 gaat naar Israël, zodat Israël meer van onze broeders kan doden! Stuur dit bericht door en bid voor de slachtoffers in Palestina." luidde de sms. Het leek wel of de gehele islamitische gemeenschap in Belgie en Nederland het bericht vrijdag en zaterdag via sms of e-mail heeft ontvangen, schrijft De Volkskrant.

Lidl en Aldi willen niet zeggen of zij zaterdag minder klanten hebben ontvangen, wel dat de inhoud van de sms geheel uit de lucht gegrepen is.

"Ik twijfelde aan het waarheidsgehalte, maar nam het zekere voor het onzekere", zegt een Haagse moslima die het bericht van zeker tien kanten kreeg doorgestuurd aan de Nederlandse krant.

Yassin Elforkani, voorzitter van de Marokkaanse Imam Bond, vindt het onverstandig dit soort berichten klakkeloos aan te nemen, maar begrijpt degenen wel die er gevolg aan gaven. "Velen voelen woede en machteloosheid over de oorlog in Gaza. Zo'n boycot lijkt dan het minste dat je kunt doen."

Op internet circuleren diverse boycot-lijsten. Zowel in Turkije als in Turkse gemeenschappen in Europa spreken mensen elkaar aan op hun koopgedrag, zegt Ibrahim Yerden, verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. "Over producten uit Europa of Amerika wordt gevraagd of er niet toevallig een jood achter zit."

Ook imam Abdul-Jabbar van de Ven, populair onder orthodoxe moslimjongeren, ervaart dat de emoties oplopen. "Gaza leeft nog meer dan Irak en Afghanistan", zegt hij. "Jongeren praten openlijk over de jihad. De afgelopen dagen zal Al Qaida er heel wat nieuwe rekruten bij hebben gekregen."

In België zijn de meeste moslims die ik gesproken hebben formeel: "Op vrijdag en zaterdag hebben wij de Aldi en Lidl links laten liggen".

Aldi, Lidl, Carrefour en andere supermarkten steunen misschien Israël niet rechtstreeks maar verkopen wel Israëlische groenten en fruit, dat zonder schroom en op grote schaal van de Palestijnen wordt gestolen.

Ziehier een reportage van Zayneb's verhaal over deze diefstal:


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.