zondag 11 januari 2009

Media eisen onmiddellijke toegang tot Gaza

Reporters Zonder Grenzen en internationale media roepen Israël op om journalisten in Gaza toe te laten.


Met de petitie wil Reporters sans Frontières de Israëlische regering aanmanen de internationale media in Gaza toe te laten.

Meer dan vijftig kranten en tv-stations, waaronder De Standaard, hebben de oproep ondertekend. De internationale organisatie verdedigt de vrijheden van journalisten en media wereldwijd.

Twee maanden voor de oorlog al sloot Israël de grenzen van Gaza voor de media. Sinds het begin van de oorlog mag geen enkele journalist zelfs maar in de buurt van de grens met Gaza komen. Reporters sans Frontières vindt deze situatie 'onhoudbaar en gevaarlijk' gezien de 'omvang van de militaire operaties en de gevolgen die ze uitlokken in de hele wereld.'

Het is volgens Reporters sans Frontières onbegrijpelijk dat Israël de pers belet op een onafhankelijke manier de oorlog te verslaan. Er bestaat dan ook maar één oplossing voor: laat ons ter plaatse ons werk doen. Zo snel mogelijk.'

Hoewel het Israëlisch Hooggerechtshof eerder deze maand nog oordeelde dat het verbod onwettig is, houdt de regering de journalisten tegen omdat het werken in Gaza 'te gevaarlijk zou zijn'.

Voor nieuws verwijst Israël naar zijn talrijke woordvoerders ter plaatse, naar het internet en officieel videomateriaal. Met mondjesmaat wordt ook nieuws vanuit Palestijnse hoek door de internationale media opgepikt. Of de informatie die de journalisten krijgen correct is, kan niet gecontroleerd worden. (bse)

www.rsf.org

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.