donderdag 15 januari 2009

"Israël beschoot vluchtende burgers"

De BBC en Israëlische mensenrechtengroeperingen hebben claims ontvangen dat het Israëlisch leger bewoners van Gaza heeft beschoten die probeerden het conflictgebied te ontvluchten. De joodse staat heeft dit krachtig ontkend.





Witte vlaggen

Sommige Palestijnse burgers zeggen dat Israëlische soldaten hen beschoten toen ze hun huis probeerden te verlaten. In sommige gevallen zwaaiden de Palestijnen met witte vlaggen, bijvoorbeeld bestaande uit witte kleren. Een gezin vertelde de BBC vast te hebben gezeten thuis en te zijn beschoten toen gezinsleden probeerden water en voedsel te halen, zelfs tijdens het drie uur durend "humanitair bestand" op de middag.

Getuigenis
Er is ook het getuigenis van een bewoner van Khoeza in het zuiden van de Gazastrook. Zijn huis, waarin 75 familieleden waren samengestroomd, was omsingeld door Israëlische troepen. Die sommeerden iedereen naar buiten te komen en naar een school te gaan, vrouwen eerst. Toen twee vrouwen buiten traden, werd een van hen in het hoofd doodgeschoten. De andere werd ook geraakt, maar kon weer binnen raken.

Na vruchteloze pogingen om hulp te krijgen, besloot men weg te lopen uit het huis. Toen dit gebeurde, barstte hevig artillerievuur los en werden drie mannen gedood, niettegenstaande alle volwassenen met een witte vlag zwaaiden en één van de gedode mensen duidelijk een bejaarde man was. (belga/gb)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.