dinsdag 6 januari 2009

Slachting met 46 doden bij aanval op VN-school in Gaza



Bij de tot nu toe bloedigste Israëlische aanval sinds de start van het offensief Cast Lead tegen Hamas in Gaza op 27 december, zijn vandaag in het vluchtelingenkamp Jabaliya in een school in het noorden van de Gazastrook minstens 46 mensen omgekomen, aldus Palestijnse medische bronnen. Ruim 150 anderen raakten gewond. Een ware slachting, die gemakkelijk onder de noemer van misdaden tegen de menselijkheid kan geklasseerd worden.

School
Volgens ooggetuigen ging het om een luchtaanval tegen de door de VN-hulporganisatie UNRWA bestuurde al-Fakhoera school waar honderden mensen - volgens een VN-medewerkster tussen de 800 en de duizend - hun toevlucht hadden gezocht uit vrees voor het geweld in de buurt. De aanval kwam er volgens de getuigen nadat militante Palestijnen in de aangrenzende zone Israëlische troepen met mortiergranaten hadden beschoten. Een Israëlisch toestel heeft vier projectielen afgevuurd; de school werd voorts bestookt vanuit tanks en gepantserde voertuigen.

VN-school
De Israëli's waren er nochtans van op de hoogte gebracht dat in VN-scholen gezinnen waren ondergebracht wier woningen door het Israëlisch offensief waren vernield. Bovendien wapperde op het dak van de school een blauwe UNRWA-vlag. Uit medische bronnen verluidde dat het Israëlisch leger (IDF) de voorbije dagen al drie andere scholen had bestookt. Een Israëlische militaire woordvoerder zei dat de berichten "worden nagetrokken".

VN en VS
Inmiddels werkt de Franse regering samen met de Arabische Liga aan een VN-resolutie waarin gevraagd wordt om een staakt-het-vuren. De Amerikaanse ambassadeur Zalmany Khalilzad heeft echter al laten weten dat ze geen al te grote hoop moeten koesteren. De Amerikanen schoten al twee Arabische voorstellen tot een staakt-het-vuren in de Gazastrook af. De Israëlisch krant Haaretz citeert bronnen binnen de VN, volgens dewelke Khalilzad instructies gekregen zou hebben om "elk voorstel van het Arabische blok te torpederen dat bedoeld is om de VN-veiligheidsraad de status van officiële scheidsrechter te verlenen".

In een reactie op de bloedige aanval van vandaag lieten de VS weten dat "geen overhaaste conclusies" getrokken mogen worden. Het Witte Huis zegt erin te vertrouwen dat Israël probeert de burgerbevolking te sparen. Ook voor dit nieuwe bloedbad gaat de verwijtende Amerikaanse vinger naar Hamas, dat zich in de overvolle Gazastrook "verschuilt achter de burgers", een verwijt dat men een luchtmacht nooit kan maken.

Slachtoffers
Palestijnse hulpverleners zeggen dat het Israëlische offensief nu al zeker 635 dodelijke slachtoffers en 2.600 gewonden heeft gemaakt. Israël zegt dat het probeert om zo weinig mogelijk burgerslachtoffers te maken, maar dat Hamas zich systematisch tussen de bevolking verschuilt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.