maandag 12 januari 2009

Delegatie Europees Parlement even doorgedrongen tot Gazastrook

BRUSSEL (BELGA) - Een afvaardiging van negen Europarlementsleden is zondag even in de door Israël belaagde Gazastrook geweest.


Volgens één van de delegatieleden, de Belgische Véronique De Keyser (PS), werd de groep naar Egyptisch grondgebied uitgewezen. Ze liet dit weten in een communiqué aan het persagentschap Belga vanuit Egypte.

In de delegatie waren alle fracties van het Europees Parlement vertegenwoordigd, met uitzondering van de grootste, de christen-democratische/conservatieve Europese Volkspartij (EVP).

De negen waren de eerste westerse parlementsleden die de Gazastrook binnen mochten sinds het begin van het Israëlische militaire offensief op 27december.

Volgens De Keyser bevonden zij en de andere EP-leden zich gisterenavond in een gebouw 'op honderd meter van de vijandelijkheden'. De PS-politica spreekt in het communiqué van 'onophoudelijke, opvallend brutale bombardementen' die 'een waar bloedbad, een slachting' aanrichten. 'Je kunt niet anders dan het niet-respecteren van de Conventie van Genève krachtig aanklagen, want op dit eigenste moment vallen de bommen in het midden van de stad en worden ongestraft burgers gedood.'

De afvaardiging had zich tot doel gesteld de Gazastrook binnen te komen via de grensovergang van Rafah 'om informatie in te winnen over de toestand ter plaatse'. De delegatie wordt geleid door het Groene Franse parlementslid Hélène Flautre, voorzitster van de subcommissie Mensenrechten van het Europees Parlement.

Het negental was van plan om tot dinsdag ter plaatse te blijven, om dan woensdag op een persconferentie in Straatsburg een uitgebreide stand van zaken te geven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.