zondag 18 januari 2009

Pro Palestina-acties in Brussel, Antwerpen, Mechelen en Ottignies

In ons land is vandaag op verschillende plaatsen betoogd tegen de oorlog in de Gazastrook. In de Brusselse Europese wijk kwam een duizendtal mensen op straat, in Antwerpen telde de politie 220 betogers, in Mechelen hielden 350 personen een vredeswake, en in het Waals-Brabantse Ottignies waren rond de 400 actievoerders present.

In Antwerpen betoogden 300 mensen, voornamelijk vrouwen en kinderen. Er waren geen incidenten bij de manifestatie, die werd georganiseerd door de Vereniging voor Ontwikkeling en Emancipatie van Moslims (VOEM).

Volgende week zondag wil ook de Arabisch Europese Liga (AEL) betogen in Antwerpen. De onderhandelingen over een toelating voor die manifestatie lopen nog. Na de rellen bij de ontbinding van de eerste AEL-betoging op oudejaarsdag, moet de organisatie van de stad aan bepaalde voorwaarden voldoen, zoals het verzekeren van een interne ordedienst.

In de Europese wijk aan het Schuman-plein in Brussel kwam een duizendtal mensen samen. Het ging om mensen van alle leeftijden, met een grote aanwezigheid van kinderen. De betogers schreeuwden slogans tegen Israël, maar kloegen ook de passiviteit van de Europese Unie en de Verenigde Naties aan. Enkele spandoeken vergeleken het Israëlische optreden zelfs met de jodenvervolging tijdens de tweede wereldoorlog.

In Mechelen hielden ongeveer 350 Mechelaars, onder wie veel kinderen, na de middag een vredeswake voor Palestina op de Grote Markt. De wake werd georganiseerd door de GROM (Gemeentelijke Raad voor Ontwikkelingssamenwerking Mechelen) en de twee Mechelse moskeeën. Er waren toespraken en vier kinderen lazen gedichten voor van leeftijdsgenootjes uit Gaza.

De manifestatie verliep rustig. Enkel de Sint-Romboutstoren verstoorde de vijf minuten stilte voor de slachtoffers van de oorlog. De wake eindigde met het uiten van vredeswensen in drie talen en het oplaten van ballonnen, zwarte door de volwassenen als teken van rouw, witte door te kinderen als teken van hoop.

Ook in de straten van het Waals-Brabantse Ottignies werd door een 400-tal mensen betoogd zonder incidenten. De organisatoren hadden zelf heel wat mensen ingeschakeld die voor een ordentelijk verloop moesten zorgen en de lokale politie van Ottignies-Louvain-la-Neuve kreeg versterking van de federale politie om op alles voorbereid te zijn. Op kop van de stoet liepen kinderen en onder de deelnemers waren delegaties van de vakbond ABVV, de arbeidersbeweging ACW, en de Franstalige partijen PS en Ecolo.

Aan het eind van de betoging namen Kamerleden André Flahaut (PS) en Thérèse Snoy (Ecolo) het woord. "Geen enkele oplossing komt langs militaire weg en met wapens tot stand", zei Flahaut. Volgens hem kan een oplossing er enkel via een opheffing van de blokkade en bezetting van de Gazastrook komen. Thérèse Snoy zei van haar kant dat de bevolking van de Gazastrook "in de grootste openluchtgevangenis van de wereld" leefde. "Wij vragen coherentie aan de regering en de stopzetting van de uitvoer van Belgische wapens naar Israël via Bierset." (belga)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.