vrijdag 9 januari 2009

Israël vuurt obussen af tijdens humanitaire pauze

Tijdens de door het Israëlische leger aangekondigde "humanitaire" vuurpauze hebben Israëlische tanks vandaag obussen afgevuurd in de Gazastrook, zo hebben ooggetuigen gemeld. Ook vanavond worden de aanvallen verdergezet. Volgens de medische diensten in Gaza zijn vandaag, op de veertiende dag van het Israëlische offensief, 27 Palestijnen gedood. Bij het conflict zijn ondertussen in totaal 792 mensen om het leven gekomen en ongeveer 3.300 gewond.

Aanvallen
Tanks openden na de middag het vuur op doelwitten in Jabaliya, Beit Lahya en de zuidelijke voorstad Zeitoen van Gaza-Stad. In Jabaliya is een schrijnwerkerij naast een benzinestation getroffen, wat tot een enorme brand heeft geleid. Vanavond sloegen raketten en pantsergranaten vooral in het noorden van het gebied en aan de rand van de stad Gaza in, meldden ooggetuigen. Een Israëlische legerwoordvoerdster zei vanavond dat er in de loop van de dag 70 doelen in de Gazastrook zijn aangevallen. Die bestonden onder meer uit "raketlanceerinstallaties, wapenopslagplaatsen en tunnelsystemen". Militante Palestijnen hebben zelf 30 raketten op Israël afgevuurd. Daarbij is niemand gewond geraakt.

Journalisten
Bij een Israëlische luchtaanval op een televisietoren in Gaza-Stad zijn vrijdag twee journalisten lichtgewond geraakt, zo hebben verslaggevers gemeld. De toren bevindt zich in het centrum van Gaza en dient als studio voor meerdere Arabische en Iraanse televisiezenders. Grote televisiezenders en kranten uit de hele wereld eisen ondertussen nadrukkelijk toegang tot de Gazastrook.

Offensief gaat verder
Eerder vandaag werd al duidelijk dat Israël zijn twee weken durend militair offensief in de Gazastrook zou voortzetten. Zowel de islamitische verzetsbeweging Hamas als de militante Palestijnse organisatie Islamitische Jihad hebben de resolutie van de VN-Veiligheidsraad afgewezen. Ze eisen dat Israël voor een begin van een wapenstilstand alle grensovergangen naar de Gazastrook onmiddellijk opent.

Humanitaire crisis
Israël staat heeft vandaag een vijftigtal vrachtwagens met voedsel en medische hulp Gaza laten binnenrijden, aldus de militaire radio. Minstens 80 procent van de bewoners van de Gazastrook is afhankelijk van voedselhulp, maar de onveiligheid bemoeilijkt de pogingen van hulporganisaties om voedsel te verdelen, zegt het Wereldvoedselprogramma (WFP). UNRWA, een andere hulporganisatie van de Verenigde Naties, schort haar activiteiten op nadat een obus van het Israëlische leger één van hun transporten raakte. Daarbij kwam een hulpverlener om het leven. Ook het Internationaal Comité van het Rode Kruis (ICRC) vermindert de activiteiten nadat één van de ICRC-voertuigen onder vuur was genomen. Sinds het begin van het Israëlische offensief op 27 december zijn al bijna 800 Palestijnen om het leven gekomen in de Gazastrook.

"Moeilijk om burgers te sparen"
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken noemde het vandaag "moeilijk" voor Israël om geen burgers te raken. Volgens Condoleezza Rice is Gaza dicht bewoond en "gebruikt Hamas de bewoners als levend schild".

Elders in de wereld kwamen veel mensen op straat om te protesteren tegen het Israëlische offensief. In Ramallah zelf zijn aanhangers van de Palestijnse president Mahmoed Abbas slaags geraakt met aanhangers van het democratisch verkozen Hamas.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.