vrijdag 30 januari 2009

Reakties op moedige Anciaux

De Israëlische ambassade beschouwt de vergelijking van Bert Anciaux, die het drama in Dendermonde vergelijkt met Gaza, als absurd en beledigend.

Misschien dat de vergelijking op bepaalde vlakken inderdaad wat mank loopt.

In Gaza werden de deuren goed vergrendeld zodat de moordenaar ongestoord zijn werk kon afmaken, vluchten was geen oplossing.
Van een medisch rampenplan was in Gaza geen sprake.
De ambulances die de kinderen in Dendermonde naar ziekenhuizen brachten en ook de ziekenhuizen zelf werden niet gebombardeerd.
Journalisten werden niet geweerd in Dendermonde.
Psychologische bijstand voor de kinderen en ouders in Gaza is onbestaand. Niemand die zich de vraag wil stellen hoe de kinderen daar het trauma verwerken.
Geen enkel zinnig mens die de ouders van de slachtoffertjes in Dendermonde zou durven beschuldigen van uitlokking of van een verpletterende verantwoordelijkheid voor hetgeen gebeurd is.
Terwijl de dader van de steekpartij gelyncht zou worden door een woedende menigte, wordt de Israëlische minister van Buitenlandse zaken hartelijk ontvangen in Brussel.
Kim De Gelder zal waarschijnlijk niet beweren dat als hij echt de "bedoeling" gehad had om kinderen te vermoorden, hij veel meer kinderen had vermoord.
Joods Actueel oppert dit nochtans als een heel logisch argument, "indien Israël bewust kinderen wilde vermoorden zou het machtigste leger in het Midden-Oosten veel meer kinderen kunnen ombrengen als dit de bedoeling was."

De vergelijking van beide drama's waarin kinderen slachtoffer zijn geworden gaat dus niet helemaal volledig op, maar ze is volkomen terecht.
Wat moet er nog meer gebeuren vooraleer de ogen van de Westerse regeringsleiders opengaan?
Tot die tijd blijft Israël zich in een roes van onaantastbaarheid wanen, waarbij iedereen die de waarheid durft te zeggen op het matje geroepen wordt.

Bianca Fraipont
9280 Lebbeke

Onze democratische partijen zijn er als de kippen bij om minister Anciaux op het matje te roepen. Staan onze parlementairen dan echt niet achter democratie
- dat ze door de knieën gaan voor een kleine fanatieke groep zionisten in België die op de bres staan om allen die kritiek op Israël uiten willen smoren?
- dat ze de racistische staat Israël steunen met de jarenlange mensenrechtenschendingen?
- en willen het internationaal recht niet doen uitvoeren? Ook internationale wetten dienen om toegepast te worden.

Onze Parlementairen weten blijkbaar niet meer wat het betekent het Internationaal Recht uitvoeren:
• Israël moet zich onvoorwaardelijk terugtrekken uit de in 1967 bezette gebieden: àlles wat Israël in de bezette Westbank en Gazastrook doet is illegaal en moet gestopt worden. In de Gazastrook is het zelfs meer dan illegaal: het zijn misdaden tegen de menselijkheid.
• Onze parlementairen vergeten blijkbaar dat de Palestijnen dit jaar 42 jaar bezet zijn door Israël. Het zijn dus gèèn gelijke partijen!
• Israël moet gelijke rechten geven aan al zijn inwoners, inclusief de Palestijnen
• Israël moet de mensenrechten respecteren
• Israël moet de Muur afbreken op bezet gebied en schadevergoeding betalen voor de aangebrachte schade.
• Israël moet de Palestijnse vluchtelingen terug laten keren en schadevergoeding betalen voor de jarenlange geleden schade
• Dat alles betekent dat Israël geen “joodse” staat zou zijn, maar een democratische staat met gelijke rechten voor joden, christenen en moslims. De vraag is echter, willen onze parlementairen wel een democratisch Israël-Palestina?

Hoelang laten onze zogenaamde democraten de door Israël gepleegde oorlogsmisdaden toe, en blijven ze deze zelfs steunen en iedereen die er kritiek op durft uiten, het zwijgen op leggen?

Een zwarte dag voor de Vlaamse en Belgische regering en partijen: zó zal het in de geschiedenislessen doorgegeven worden. De ogen van onze jongeren gingen open tijdens de Gaza-oorlog. Parlementairen zullen dit niet kunnen tegenhouden!



Reactie Mario Bergen:
Gaza-holocaust schudt de wereld wakker

Niet de politieke leiders, maar wel de bevolking werd wereldwijd wakker geschud na de agressieve Israëlische campagne tegen de Palestijnen in de Gazastrook. Honderden miljoenen mensen hoorden alzo voor het eerst over de Israëlische bezetting van Palestina. Met de bombardementen zorgde Israël ongewild voor de grootste mediacampagne ooit voor het Palestijnse volk. Het was een bewustmaking van jewelste voor vele mensen die zagen wat een bezetting en agressieve oorlogsmisdaden inhouden.

Israël voelde al snel de boycot van fruit en groenten door Scandinavische landen, het V.K. en Jordanië. Landbouwers in Israël bleven langer met het oogst zitten en hun producten raakten minder snel verkocht. De Franse firma Veolia, die een tramverbinding aanlegt tussen Jeruzalem en de illegale kolonies, mist daardoor een Zweeds contract t.w.v. 3,5 miljard euro, het grootste lopende publieke Europese contract. Al tien jaar was Veolia de uitbater van het metrovervoer in Zweden. Nu willen de Zweden niet langer weten van Veolia, dat samen met twee Israëlische partners ook verantwoordelijk is voor een van de grootste ontziltingsprojecten ter wereld, dit in Ashkelon.

7,9 miljoen gelovigen van de Verenigde Methodistische Kerk gaan veel aandacht besteden de volgende dagen rond de Nakba. Zo zijn er sprekers en gebedsmomenten. Een fototentoonstelling over de Nakba van de denktank Sabeel zal worden getoond. Deze denktank voor kerk-activisten is tegen de bezetting én voor het recht op terugkeer van Palestijnse vluchtelingen naar Israël. Sabeel verwerpt ook een homogeen joodse staat Israël.

In het Verenigd Koninkrijk waren er acties en sit-ins in zeventien universiteiten door studenten.

En groep Amerikaanse universiteitsprofessoren roept inmiddels - voor het eerst - op tot een academische- en culturele boycot van Israël.

Alsmaar meer stemmen in Israël gaan op voor een campagne van Boycot, Divestment en Sancties (BDS). 500 Israëlische joden, waaronder tientallen gekende kunstenaars en scholieren, zonden brieven naar de buitenlandse ambassadeurs in Israël. Daarin riepen ze op om maatregelen te nemen tegen Israël door beperkte regels en sancties af te kondigen tegen het apartheidssysteem in Israël. De boycot van Zuid-Afrika was effectief, maar nu wordt Israël nog altijd met fluwelen handschoenen aangepakt.

180 Palestijnse organisaties en vakbonden hebben n.a.v. de Gaza-holocaust aangedrongen op een BDS-campagne.

Veel bloemen voor Valentijn komen uit de bezette Palestijnse gebieden. Israël stuurt deze naar Nederland, waar ze een Nederlands etiket krijgen en dan worden verzonden naar Groot-Brittannië of andere Europese landen. Op 7 februari 2009 wordt een grote demonstratie gehouden aan het hoofdkwartier van Agrexco in Hayes, Middlesex. De actie krijgt de steun van Jews for Boycotting Israeli Goods (J-BIG). Er was ook de oproep tot BDS door de Canadese journaliste-publiciste Naomi Klein in The Guardian.

Israël vernietigt dagelijks het Palestijnse leven, levensonderhoud en huizen; het blijft zijn onwettige kolonies en scheidingsmuur op gestolen land bouwen; het blijft Gaza controleren terwijl het de Westelijke Jordaanoever veranderd in Bantustans, Palestijnse families worden gescheiden van hun scholen, werk en landbouwgrond; men ontzegt Palestijnse vluchtelingen hun recht op terugkeer en stelt een ergere vorm van racisme in werking dan in vele opzichten het Zuidafrikaanse apartheidssysteem.

We kunnen het niet normaal vinden dat Israël de Palestijnse gebieden en de Golan blijft bezetten met zijn leger en kolonisten!

We kunnen het niet aanvaarden dat joden van over heel de wereld welkom zijn in Israël, maar Palestijnen en hun afstammelingen, slachtoffers van de zuiveringscampagnes van 1948 en 1967, niet mogen terugkeren naar wat nu Israël heet.

We kunnen het collectief bestraffen van het Palestijnse volk niet onder de mat vegen. Elke normaal mens moet de massamoord in de Gazastrook veroordelen, alsook de aanvallen met fosfor waardoor Palestijnse kinderen blind werden!
http://www.septicisle.info/uploaded_images/pict205-745792.jpg

Rutgers Staatsuniversiteit in New Jersey heeft alle samenwerking met drie Israëlische universiteiten stopgezet. Professor Barry Qualls zegt “dat op geen enkel ogenblik de veiligheid van zijn studenten in Israël kon worden gegarandeerd”. Rutgers is een van universiteiten met het meeste aantal joodse studenten in Amerika en de beslissing zorgde meteen voor een precedent. Ook de University of Pennsylvania, de Duke University in Durham, North Carolina en het Occidental College in California volgen de aanbevelingen van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse zaken en stoppen alle uitwisselingsprojecten met scholen in Israël. Meer Amerikaanse universiteiten zullen eerstdaags volgen.

Ook internationale schrijvers hebben inmiddels een academische- en culturele boycot geëist na een oproep vanuit de Verenigde Staten. Ze vragen ook om geen Israëlische producten te kopen zolang alle inwoners in de Israëlische staat niet kunnen beschikken over gelijke rechten.

Met de steun van personeelsleden, leerkrachten en professoren in talrijke scholen in het Canadese Quebec heeft ook daar de BDS-campagne nieuwe adem gekregen en ook in Australië is een oproep begonnen om Israël te boycotten.

Eindelijk zijn de burgers massaal wakker geschoten… nu nog de politici.

Mario Bergen
3010 LEUVEN




Voor onze premier die misschien meer begrijpt als het in een gedicht geformuleerd staat:

Aan de kinderen van Gaza

Hoe schokkend,
de reikwijdte van de macht en de misleiding
van jullie vijanden.

Hoe hopeloos het rondrennen
en jullie tegenspartelen in die kooi
waarvan de toegangsdeuren maskerades zijn
voor de grote zogenaamde waarheid die erachter ligt
maar die enkel dienen
voor nog meer weerzinwekkende moordscènes
voor nog meer plezier om van op een heuvel
jullie in de grond te zien boren.

Als het van hen afhangt
verdwijnen jullie het liefst spoorloos
omdat ze bang zijn dingen te weten te komen
over zichzelf, hoe zij alles aan god en religie hechten
en hoe dat alles uiteenrafelt .

Hoe ze uiteindelijk,
als alle haat is uitgeraasd
(kan dat, ooit?)
een prijs moeten betalen voor al het schone wat zij hebben vernietigd.

Daarna komt misschien hun uitgestoken hand.
En opnieuw begrijpen ze niet
met welk een hartgrondige hekel jullie hen de rug toekeren.

omar van hoeylandt, 2009



Myriam Vandecan
29 jan 2009

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.