maandag 12 januari 2009

Nog geen Belgische evacuatie kinderen Gaza

Wegens het escalerende geweld blijft de evacuatie van gewonde kinderen uit Gaza door België voorlopig uit.

Een C-130 van het Belgische leger die met een ploeg van B-Fast naar Egypte zou vertrekken, staat nog altijd aan de grond in Brussel. Het medisch interventieteam van de Belgische regering zou daar verkenningswerk doen voor de evacuatie van gewonde kinderen uit Gaza door België. Het toestel vertrekt zeker niet voor dinsdag.

'Er is geen garantie dat Palestijnse gewonden de grens met Egypte in Rafah kunnen oversteken', verklaarde Bart Ouvry, de woordvoerder van Buitenlandse Zaken in Brussel. Aanvankelijk lag het in de bedoeling dat de luchtbrug gisteren van start zou gaan maar volgens Buitenlandse Zaken hebben de Egyptische autoriteiten België gevraagd om de evacuatie uit te stellen.

België staat in contact met de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) van de VN, die de actie in de Gazastrook helpt coördineren. Medewerkers van het Rode Kruis zouden de gewonden over het land via de grensovergang in Rafah naar het vliegveld van El Areish in Egypte brengen, waar een Embraer van de Belgische luchtmacht per vlucht twee zwaargewonden en vijf lichtgewonden zou kunnen overvliegen naar België. De gewonden die de voorbije dagen El Areish konden bereiken, werden via de lokale hospitalen geëvacueerd naar Caïro en Marokko.

Buitenlandse Zaken wijst erop dat de organisatie van de evacuatievluchten zeer complex is: 'We moeten alle puzzelstukjes samen krijgen. We zoeken naar een oplossing', aldus Ouvry. Met elk gewond kind moet er een familielid meereizen. Voorlopig is en blijft België van plan om tien hulpvluchten uit te voeren, één per twee dagen. Het kunnen er ook minder of meer worden.

Aan het nut van de operatie twijfelt de Belgische regering niet, ook al liet Artsen zonder Grenzen vorige week weten dat het beter is om de ziekenhuizen in Gaza opnieuw van medisch materieel te voorzien zodat ze zelf beter gewonden kunnen verzorgen. 'We werken ook aan de levering van hulpgoederen', aldus Ouvry. 'Er is wel degelijk een behoefte, bijvoorbeeld voor kinderen met brandwonden. De afgelopen dagen zijn al gewonden geëvacueerd naar Marokko, Jordanië en de Egyptische hoofdstad Caïro.' Deze namiddag vindt er een nieuwe evaluatievergadering plaats in Brussel, om te zien hoe het verder moet.

Bron: DS 12/1

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.