maandag 12 januari 2009

De betoging voor Gaza door de ogen van de VRT

Aan een hartverwarmende dag kwam weer eens een deprimerend einde toen we 's avonds zagen wat de VRT van de fenomenale solidariteitsbetoging voor Gaza maakte.

De wondere diversiteit van de optocht werd herleid tot “de meeste betogers kwamen uit de allochtone gemeenschap.” Vervolgens ging bijna alle aandacht naar 'de relletjes na afloop'. (Stel je voor dat de sportredactie op dezelfde wijze de aandacht zou afleiden van een spectaculaire voetbalmatch...). En kwestie van het 'journalistieke evenwicht' te bewaren was er ook nog een onkritische reportage over een kleine pro-Israëlische samenscholing in het Antwerpse Albertpark “voor vrede in het Midden-Oosten en begrip voor het Israëlische optreden,” zoals Wim De Vilder het presteerde uit te drukken.

Dat wil zeggen: na de angstaanjagende massa irrationele, emotionele, extremistische (want) Arabische vredesbetogers, hoor je als kijker eindelijk 'jezelf': de zionistische stem van de rede.

Perfect gestroomlijnd. Natuurlijk ligt de schuld bij Hamas. “Wat zou U doen als U 's avonds gaat slapen en U weet dat 45 seconden later U een rocket op Uw kop kan krijgen? Dat moet stopgezet worden. Dat is het eerste. Je kan niet beginnen discussiëren als beide kampen niet akkoord zijn dat we stoppen met geweld,” aldus een Israël-fan. En Diane Keyser van het Forum der Joodse Organisaties voegt er vanop het podium aan toe: “Er is slechts één voorwaarde die moet worden vervuld, namelijk de wederzijdse erkenning: respect voor elkaar en voor elkaars recht op bestaan.”

En dat wordt gewoon zonder kanttekening uitgezonden... Pijnlijk hoe het journaal verwordt tot een onkritisch doorgeefluik van dergelijke leugenachtige mystificaties, in plaats van ons iets te leren over de feiten achter dit bespottelijke discours. Zie daarvoor liever de blog van de Franse journalist Alain Gresh.

Contrast: om ons een beeld van de betoging in Brussel te vormen moesten we het stellen met een fragment van een geëmotioneerde man die zich amper kon staande houden en moest roepen om verstaanbaar te zijn. De journalisten weten goed dat hij zichzelf en de hele betoging natuurlijk de dodelijke beschuldiging van anti-semitisme op de hals haalt omdat hij over 'de Joden' spreekt: “De Joden vinden altijd een uitvlucht. Ze houden zich niet aan het VN-reglement”. Ik hoor de hypocriete verontwaardiging nu al: wat een schandelijk amalgaam uit de jaren 30 (en dat terwijl de zionistische propaganda uiteraard wél steevast meticuleus het onderscheid maakt, right?)

Misschien had de openbare omroep beter één van de organisatoren geïnterviewd, bijvoorbeeld Ludo De Brabander? Pech: die hadden ze immers al nodig om te antwoorden op de compleet groteske vraag “Is het niet onverantwoord om in deze tijden van spanning zo'n betoging te organiseren?”.

En zo bleven ze bij de VRT comfortabel doorbomen over 'het geweld van de allochtone jongeren in het centrum van Brussel' in plaats van over de kern van de zaak: een ongeziene nationale massabetoging tegen de Israëlische slachtingen in Gaza.

Bron: http://www.indymedia.be/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.