zaterdag 24 januari 2009

Belgische klacht tegen oorlogsmisdaden in Gaza

Advocaten van verschillende Belgische en Franse verenigingen hebben bij het Internationaal Strafhof in Den Haag een informatiedossier ingediend over oorlogsmisdaden die het Israëlische leger zou hebben begaan in Gazastrook. Dat schrijft de krant La Libre Belgique.

Geen illusies
Eén van de advocaten is Georges-Henri Beauthier. Hij vertegenwoordigt de Belgische verenigingen die op 12 januari opriepen tot de Brusselse betoging tegen de oorlog in Gaza. Beauthier maakt zich absoluut geen illusies over het gevolg dat aan het dossier zal worden gegeven. Enkele dagen geleden liet de woordvoerder van procureur Luis Moreno-Ocampo namelijk al weten dat het Strafhof niet bevoegd is voor de misdaden die in Gaza werden begaan, omdat Israël het hof niet erkent.

Speciale rechtbank
Beauthier hoopt wel op de inrichting van een speciale rechtbank, naar het model van het Rwanda- of Joegoslavië-tribunaal. Zo'n rechtbank wordt namelijk in het leven geroepen door de algemene vergadering van de VN, waar de Verenigde Staten niet over een vetorecht beschikken. Meester Beauthier sluit ook niet uit in België een klacht neer te leggen. (belga/adb)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.