maandag 12 januari 2009

"Patrick Janssens eist terecht eigen ordedienst van AEL"

In Brussel hebben 30.000 mensen de winterkoude getrotseerd om te betogen tegen het geweld in de Gazastrook. Buiten wat kat-en-muisspelletjes met de ordediensten door een aantal jongeren op het einde van de manifestatie verliep de betoging zonder het kleinste incident, niet het minst omdat de organisatoren zelf voor een goede organisatie en ordedienst hadden gezorgd.

Dat op zich is al een argument om de beslissing van de Antwerpse burgemeester Patrick Janssens te begrijpen, die een betogingsaanvraag in zijn stad afwees net omdat de organisator AEL geen garantie op een minimale ordedienst kon leveren. Een punt van terechte zorg, zeker nadat eerdere spontane betogingen in het Antwerpse op minder fraaie rellen waren uitgedraaid.

Betogen is een grondrecht, een vorm van fundamentele vrijheid van meningsuiting, en bovendien zijn er slechtere redenen om op straat te komen dan het conflict dat nu de Gazastrook treft. Maar betogen is nog geen vrijbrief voor het aanrichten van vernielingen of relschoppen.

Het valt immers moeilijk in te zien hoe de sympathie voor de Palestijnse zaak zou vergroten met het afslaan van autospiegels of het verbrijzelen van ruiten met stenen. Laat staan met geweld tegen de Antwerpse Joodse gemeenschap, die niet hetzelfde is als de Israëlische regering. Zeker niet wanneer het geweld uitgaat van puberale heethoofden met veel zwart-witdenkbeelden en weinig echte kennis van het conflict zelf.

Het optreden van een kleine groep amokmakers die proberen het Gazaconflict in de Antwerpse binnenstad te importeren, werkt contraproductief, ook voor de Palestijnse zaak. De betoging in Brussel, massaal gedragen, goed georganiseerd en van incidenten ontdaan, toont aan op welke manier het wel kan.

Want het protest blijft noodzakelijk. Zeker nu de gevechten alleen maar lijken te escaleren en de Israëlische regering potdoof blijft voor elke diplomatieke druk, zolang die niet mee gedragen wordt door de VS.

Het blijft wachten op de nieuwe regering-Obama, die vooralsnog oorverdovend stil blijft. Tot zolang zal Israël koppig vasthouden aan een puur militaire logica, die misschien voor even een gevoel van veiligheid oplevert, maar op termijn geen enkele oplossing voor het conflict aanreikt.

Bron: De Morgen 12/1

Yves Desmet
Politiek commentator

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.