vrijdag 9 januari 2009

Onvoorwaardelijke Nederlandse steun voor de Israëlische volkerenmoord

Nederland heeft vindt dat Israël bij de inval in de Gazastrook het humanitair oorlogsrecht respecteert. De Nederlandse regering is het niet eens met het oordeel van de PvdA-fractie in de Tweede Kamer dat zowel Israël als de Palestijnse beweging Hamas buitensporig geweld gebruikt.

Dat zei minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) vrijdag in het debat in de Tweede Kamer over de situatie in Gaza. Hij vindt het vreselijk dat er slachtoffers vallen, maar heeft op basis van alle beschikbare informatie niet het idee dat Israël het oorlogsrecht schendt.

Waar twijfel bestaat over de juiste toepassing van geweld, zoals bij de beschieting deze week van een school van de Verenigde Naties in Gaza, moet er onderzoek volgen. Daarom steunt Nederland het nadere onderzoek naar dit incident waartoe de VN heeft opgeroepen.

Verhagen wees erop dat bij een aanval een afweging moet worden gemaakt tussen het verwachte militaire voordeel en de mogelijke slachtoffers die daarbij vallen en de schade die aan bijvoorbeeld huizen wordt aangericht. Verhagen meent dat de ‘legitieme reactie’ van Israël zich beperkt tot het uitschakelen van de militaire kracht van Hamas om nieuwe aanvallen op Israëlische burgers te voorkomen.

De raketbeschietingen door Hamas zijn echter juist gericht op burgers in Israëlische steden, aldus Verhagen. Zij dienen volgens hem geen legitiem militair doel en zijn daarom te typeren als ‘oorlogsmisdaden en terreur’.

Tweede Kamerlid Luuk Blom van regeringsfractie PvdA beoordeelt de gewelddadigheden anders. Hij noemde de acties aan beide kanten buitensporig en gaf na afloop van het debat aan dat hij ze dus veroordeelt en het ook onacceptabel vindt dat Israël zich op deze manier verdedigt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.